SOS TZATZIKI

28 cze 2012
data:post.title
  Sos tzatziki jest idealnym dodatkiem do mięs i warzyw grillowanych,kebabów itp.
Jest to najpopularniejsza przystawka w Grecji.Tradycyjny sos przygotowuje się z jogurtu zmieszanego z tartym ogórkiem,czosnkiem,sokiem z cytryny,koperkiem oraz miętą.Jest zawsze podawany na zimno.


                                               SKŁADNIKI:
  1. jogurt  grecki naturalny,duży 400 g 
  2. serek naturalny 150 g  
  3. mały,świeży ogórek 
  4. 3 ząbki czosnku
  5. koperek
  6. sól
  7. 1 łyżeczka cukru
  8. 1 łyżka majonezu
  9. 1 łyżka ketchupu
                                     PRZYGOTOWANIE : 
Ogórek zetrzeć na tarce o dużych oczkach,posolić i zostawić aby puścił sok.
Jogurt wymieszać z przeciśniętym czosnkiem przez praskę,koperkiem ,solą,cukrem i pozostałymi składnikami.
Następnie dodać odciśnięty ogórek,serek,wszystko dokładnie wymieszać.
Pozostawić sos w lodówce aby  trochę nabrał smaku.Gotowy najlepiej smakuje schłodzony.



3 komentarze

  1. Mało kaloryczny i pyszny- to, co lubię :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Właśnie zjadłam kolacje - mizeria z tym jogurtem. Tata mówi ze to najlepszy jaki moze byc :D

    OdpowiedzUsuń
  3. Na grilla i do mięs uwielbiam, też kupuję jogurt grecki w Lidlu, fajny jest też naturalny bio :)

    OdpowiedzUsuń