wtorek, 9 października 2012

PLACKI Z KASZY GRYCZANEJ Z GULASZEM

Proste i pyszne danie,jak zwykle Okrasa nas mile zaskoczył:)placki z kaszy gryczanej są rewelacyjne a gulasz z sokiem z pomarańczy idealnie do nich pasuje.
MARIOLA
                   SKŁADNIKI NA GULASZ:

  • 700 dkg mięsa gulaszowego
  • 1 marchewka
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 pomarańcza
  • 40 g mąki
  • 50 ml oleju
  • sól,pieprz,majeranek,1 liść laurowy,2 ziela angielskie,odrobina cynamonu
  • 1 łyżka miodu
  • 1/2 l wody
  • 250 ml piwa
Mięso przyprawić,oprószyć mąką,podsmażyć na oleju z każdej strony na złoty kolor. Podpieczone przełożyć do garnka wraz z całym płynem i sokiem.Na patelnie,na której wcześniej smażyliśmy mięso,dodajemy miód,pokrojoną cebulę i czosnek.Smażymy do momentu zeszklenia cebuli.Dorzucamy pokrojoną marchew w talarki,liść laurowy,ziele i wlewamy piwo.Do wszystkiego dodajemy startą skórkę z 1,4 pomarańczy oraz sok z niej wyciśnięty.Całą zawartość patelni przekładamy do garnka z mięsem,dodajemy 1/2 l wody,mieszamy.Garnek przykrywamy i dusimy około 1 godzinę 30 minut.

               SKŁADNIKI NA PLACKI:

  • 350 g kaszy
  • 1 duży ziemniak obrany i i starty na grubych oczkach
  • 2 jajka
  • 50 g mąki
  • 1 ząbek czosnku,rozgnieciony
  • 1 mały por,pokrojony w drobna kostkę
  • sól,pieprz
  • odrobina oleju do smażenia
Do miski wrzucamy ugotowana kaszę,wbijamy jajka,dodajemy startego ziemniaka,mąkę,przyprawy,czosnek i pokrojony por.Dokładnie mieszamy.Na patelni rozgrzewamy olej,za pomocą łyżki formujemy na patelni placki.Pieczemy na złoto.
MARIOLA
Gdy gulasz jest już gotowy(mięso powinno być miękkie),placki kładziemy na talerz i polewamy gotowym sosem z mięsem.
MARIOLA

Danie wg przepisu Okrasy wypróbowałam,uważam że jest godne polecenia.Na pewno  wrócę jeszcze nie raz do tych pysznych placków gryczanych:)

10 komentarzy:

  1. wygląda naprawdę smakowicie ;) a tak ogólnie, to wieki nie jadłam kaszy!

    OdpowiedzUsuń
  2. ooo, pysznie! tez mam w planach to zrobić ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo apetyczne te placuszki, ciekawa jestem ich smaku..

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Czosnek i por nadają kaszy smak,bo kasza gryczana chyba nie jest zaliczana do lubianych, ale placki naprawdę wyszły wyborne:)

      Usuń
  4. Ale pyszności, już wiem co jutro na obiad, Okrasa się popisał, placki z kaszy to super pomysł:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Jak ja dawno nie jadłem kaszy gryczanej, kiedyś jej nie lubiłem, ale teraz z chęcią bym wrócił do jej smaku :) Ciekawy dodatek pomarańczy do gulaszu, muszę kiedyś spróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Te placki muszą być pyszne...nigdy takowych nie jadłam.Dodałam do ulubionych:)Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  7. Nie jadłam jeszcze takich placków, ciekawa jestem ich smaku :-)

    OdpowiedzUsuń