czwartek, 29 listopada 2012

PIECZONY KARCZEK

Szybka pieczeń z karczku idealna na obiad,kiedy to mięsa nie musimy wcześniej szykować w przyprawy,wystarczy przynieść je ze sklepu,opłukać,natrzeć przyprawami i piec.
Chociaż ja osobiście wolę mięso które moczyło się w wodzie z solą,liściem laurowym,zielem,jałowcem i czosnkiem przez całą noc,ale nie zawsze jest czas je przygotować. Więc dzisiaj zrobiłam na sposób szybki i to w ciągu 2-3 godzin mamy smaczny kawał mięsa na obiad.
Zresztą na zimno pieczeń jest przepyszna  i w sam raz idealna na kanapki :)


                                                     SKŁADNIKI NA PIECZEŃ:
  • 1 kg łopatki,karczku wieprzowego
  • sól,pieprz ziołowy,słodka papryka w proszku
  • 3 ząbki czosnku
  • 30 g świeżego imbiru
  • 1 łyżka oleju rzepakowego
W miseczce mieszamy łyżkę słodkiej papryki,pieprz ziołowy,przeciśnięty czosnek,sól i połowę startego imbiru.Mięso myjemy,osuszamy i nacieramy przygotowaną przyprawą.Polewamy mięso odrobiną oleju rzepakowego.Wkładamy je do naczynia żaroodpornego,nakrywamy mięso folią aluminiową i pieczemy w piekarniku-najpierw 220 stopni C przez 15-20 minut,później temperaturę zmniejszamy do 150 st. C i pieczemy prze co najmniej 2 godziny.Pod koniec pieczenia folię aluminiową ściągamy i pieczemy mięso jeszcze przez chwilę do uzyskania lekko przypieczonej pieczeni.

PRZYGOTOWANIE KASZY PĘCZAK:
  • 1 szklanka pęczaku
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 cebula
  • 1 marchew obrana i pokrojona w kostkę
  • 1/4 korzenia  selera obrana i pokrojona w kostkę
  • drugi kawałek imbiru(pozostały z pieczeni) starty na tarce
  • olej
  • sól,pieprz
  • 1 łyżka miodu 
  • 4-6 śliwek suszonych
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • kilka orzechów włoskich
  • woda
Czosnek rozgnieść,w garnku rozgrzać odrobinę oleju,smażymy czosnek i pokrojoną cebulę,następnie dodajemy suchy pęczak,chwilę smażymy(dolewamy wodę tyle aby zakryła kaszę).Do garnka z pęczakiem dodajemy seler,marchew i starty imbir,mieszamy.Całość gotujemy 10-15 minut do momentu aż warzywa zmiękną.Dodajemy suszone śliwki i orzechy,mieszamy,dodajemy miód i dolewamy wodę,chwilę gotujemy.Doprawiamy solą,pieprzem,sokiem z cytryny.Mieszamy,gdy woda już odparuje,zakręcamy gaz i nakrywamy garnek pokrywką.Kasze zostawiamy do całkowitego napęcznienia na około 15 minut.
Porcja jest na 4 osoby.
Na talerz wykładamy kaszę z warzywami.Na kaszę przekładamy pokrojoną pieczeń.
Smacznego!


8 komentarzy:

  1. Prawdziwa uczta, u mnie wczoraj była pieczona szynka Okrasy, pyszności:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Moja rodzina byłaby wielce ucieszona widząc taki kawałek na swoich talerzach:)

    OdpowiedzUsuń
  3. syty obiadek, kiedyś często robiłam pieczoną karkówkę, bardzo też lubiłam takie mięsko na zimno na kanapkach, teraz już nie bo przestałam jadać wieprzowinę

    OdpowiedzUsuń
  4. Najbardziej uradowal mnie ten temat z kasza,wyglada super,jutro gotuje,w zyciu takiej nie jadlam,tzn,kaszy,a i miesko wyglada apetycznie,mniam,mniam,juz jestem glodna.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kasza przygotowana w ten sposób jest przepyszna,miód i śliwki robią swoje :)

      Usuń