piątek, 16 listopada 2012

ZAPIEKANKA Z MIĘSEM MIELONYM, KALAFIOREM ,ZIEMNIAKAMI I CUKINIĄ

Szukałam idealnej zapiekanki z kalafiorem i mięsem mielonym ale przeważnie było w nich za dużo ziemniaków i tłuszczów.Zrobiłam według własnego pomysłu a raczej tego co znalazłam w lodówce;wyszła pyszna ,lekka:) i taką właśnie lubię.


                                     SKŁADNIKI:
  • 1 mały kalafior
  • 1 cukinia
  • 1 cebula
  • 0.5 kg mięsa mielonego
  • 1 serek topiony kremowy
  • 3 ziemniaki
  • sól,pieprz,magi,ostra papryka,przyprawa do ziemniaków.
  • 3 ząbki czosnku
  • 4 jajka
  • 1 duży jogurt naturalny
  • 20 dkg sera goudy
  • bułka tarta
  • olej
                                PRZYGOTOWANIE
  1. Ziemniaki obieram,kroję w plasterki i gotuję około 5 minut,odcedzam,wykładam na talerz.
  2. Cukinię obieram,kroję w plastry,solę i podpiekam na patelni teflonowej(bez dodatku tłuszczu) z oby stron.Kalafior rozdrabniam na różyczki i gotuję w wodzie około 10 minut,odcedzam.
  3. Cebulę kroję w cienkie plasterki,lekko solę i również podpiekam.
  4. Mięso mielone przyprawiam solą,pieprzem,przeciśniętym przez praskę czosnkiem.Wbijam jedno jajko i mieszam masę.
  5. Jogurt lekko sole i pieprzę,mieszam z 3 jajkami.
  6. Żółty ser trę na tarce.
  7. Naczynie żaroodporne smaruję oliwą,na dno układam ziemniaki,posypuję przyprawą do ziemniaków
  8. Na warstwę ziemniaków kładę podpieczoną cebulkę,później mięso mielone,cukinię,serek topiony pokrojony w plasterki,resztę mięsa mielonego i rozdrobniony kalafior.Na sam wierzch wylewam równomiernie jogurt z jajkami,posypuję startym serem i odrobiną bułki tartej.
  9. Zapiekam w piekarniku w temperaturze 160-170 stopni C,około jednej godziny,naczynia nie zakrywam pokrywą.
  10. Zapiekankę podaję gorącą:)ale równie smaczna jest  na drugi dzień,podgrzana lub podpieczona na patelni.
                      Smacznego!

7 komentarzy:

  1. Uwielbiam takiej zapiekanki, łatwo się je robi i można do nich wrzuci co znajdziemy w lodówce :)

    OdpowiedzUsuń
  2. wygląda bardzo apetycznie:) może kiedyś skorzystam z Twojego przepisu, bo też szukam idealnej zapiekanki ziemniaczanej:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam zapiekanki! Z kalafiorem jeszcze nie robiłam.

    OdpowiedzUsuń
  4. No proszę, u mnie dziś też zapiekanka w przepisie na blogu:) Z kalafiorem... hm, kiedyś chyba robiłem, ale muszę się wczytać i w ten przepis. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  5. No i fajna wyszła ta zapiekanka! :) ważne, ze nie ocieka tłuszczem :)) pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  6. bardzo lubię takie zapiekanki, Twoja wygląda pysznie!

    OdpowiedzUsuń