piątek, 7 grudnia 2012

PASZTECIKI DROŻDŻOWE Z MIĘSEM

Bardzo smaczne paszteciki z mięsem wieprzowym.Zrobiłam je pieczone na oleju,bo takie są bardzo smaczne, ale jeżeli ktoś chce je zrobić mniej kaloryczne  to  można je upiec w piekarniku na blaszce, posmarowane na wierzchu rozmąconym jajkiem.
Paszteciki są proste w przygotowaniu,po upieczeniu są miękkie i bardzo smaczne,wypełnione pysznym farszem mięsnym a do tego barszczyk czerwony i danie gotowe.


                                     CIASTO DROŻDŻOWE  :  Składniki na około 25 pasztecików:
  • 500 -600 g mąki tortowej (4 szklanki)
  • 1 jajko
  • 1/2 kostki drożdży 100 g 
  • 1 szklanka ciepłego mleka 
  • 1/2 szklanki wody
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżka oleju do ciasta
  • 1 łyżka octu( dodaję tylko do ciasta pieczonego na oleju)
  • olej do smażenia
                                               FARSZ:w ilościach przybliżonych.
  • 70 dag łopatki
  • 1 marchew,pietruszka,cebula
  • liść laurowy,ziele angielskie,pieprz,sól,majeranek,magi,jarzynka.
  • 1 jajko 
  • 1 czerstwa bułka
  • 3 ząbki czosnku
                                            PRZYGOTOWANIE :
Mięso ugorować z świeżą jarzyną,liściem,zielem,jarzynką w wodzie do miękkości.
Mięso wyjąc,bułkę namoczyć w powstałym bulionie,zmielić maszynce do mięsa,całą ugotowaną jarzynę z mięsem,bułką i czosnkiem.Farsz przyprawić do smaku solą,pieprzem,majerankiem i magi.Dodać jajko,wymieszać na jednolitą masę.

Wszystkie składniki na ciasto i rozmieszane drożdże w wodzie,wyrobić na jednolite zwarte ciasto.Gdyby było zbyt rzadkie dosypujemy mąki lub dolewamy ciepłej wody gdy ciasto jest za twarde.
Pozostawiamy je przykryte ściereczką do wyrośnięcia na około 40 minut.
Podzielić ciasto na dwie części,każdą rozwałkować na podłużny pas(oczywiście podsypując ciasto mąka aby się nie kleiło).
Na ciasto nałożyć farsz,farsz(tak jak na zdjęciu).Mokrymi rękoma zlepiamy brzegi ciasta,tniemy paszteciki średniej długości,zlepiając końce pasztecika aby farsz nie dostał się do oleju.
Gotowe paszteciki pozostawić na około 10 minut aby lekko wyrosły.
Olej rozgrzać w garnku,(ja piekłam w frytkownicy) wkładać partiami paszteciki,piec na złoty kolor z jednej i drugiej strony.Patyczkiem do szaszłyków sprawdzić czy się już upiekły,wyciągnąć na papierowy ręcznik,odsączyć z nadmiaru tłuszczu.
Podawać ciepłe z barszczem czerwonym.
Również pyszne zimne lub lekko podgrzane w mikrofalówce.
Smacznego!


7 komentarzy:

  1. Przyznam, że jeszcze nie spotkałam się z pasztecikami smażonymi w oleju. :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Zapowiadają się smakowicie;)

    OdpowiedzUsuń
  3. smażonej wersji nie znam - ciekawy pomysł:)

    OdpowiedzUsuń
  4. a ja smażone jadałam i to nie raz ;) są super ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. Pycha :) Kiedyś kupowałem paszteciki z pieczarkami właśnie pieczone w tłuszczu, strasznie były tłuste, ale też strasznie pyszne :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Mojemu mezczyznie posmakowaly nasze polskie paszteciki, szczegolnie te z kapusta :) Pieknie sie Twoje prezentuja :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Pyszności, takie z serem lub z mięskiem są pyszne, jutro planuję zrobić, kupiłam w lidlu ładną łopatkę, będzie idealna na farsz :)

    OdpowiedzUsuń