RAZOWE BUŁKI Z KAPUSTĄ I GRZYBAMI

10 gru 2012
data:post.title
Pyszne, razowe bułki z farszem kapuściano - grzybowym. Idealne do barszczyku, chrupiące i pachnące.


                                                     SKŁADNIKI :  na 10 bułek
  • 250 g mąki żytniej
  • 400 g mąki pszennej
  • 100 g otrąb pszennych (najlepiej pomieszać pszenne z owsianymi)
  • 1 jajko + jajko do posmarowania bułek
  • 20 g świerzych drożdży
  • 1 łyżeczka soli
  • kminek do smaku
  • 1 łyżka oleju
  • 1 i 1/2 szklanka ciepłej wody
                                                                    Farsz:
  • 30 dkg kapusty kiszonej, ugotowanej do miękkości
  • kilka suszonych grzybów, wcześniej namoczonych i ugotowanych
  • 1 mała cebula
  • sól, pieprz
  • olej 
                                                              PRZYGOTOWANIE : 
  1. Grzybki mielimy, cebulę drobno kroimy i podpiekamy na oleju. Mieszamy z ugotowana, odciśniętą kapustą, doprawiamy do smaku solą i pieprzem.                                                       
  2. Drożdże mieszamy w 1/2 szklance wody. Suche składniki wsypujemy do miski, wbijamy  jajko i wlewamy wodę. Wyrabiamy elastyczne ciasto. Nakrywamy ściereczką i odstawiamy na 30 minut do wyrośnięcia.
  3. Wyrośnięte ciasto wykładamy na stolnicę i ponownie zagniatamy, posypując je mąką.
  4. Rozwałkowujemy na kształt prostokąta, farsz wykładamy na środek i równomiernie rozprowadzamy zostawiając wolne brzegi ciasta.
  5. Zwijamy rulon, zlepiamy brzegi, smarując je wodą. Kroimy na 5 cm kawałki i układamy na blaszce wysmarowanej olejem.
  6. Smarujemy bułki rozmąconym jajkiem i posypujemy utartym kminkiem w moździerzu.
  7. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 *C, przez około 30 minut, do uzyskania złotego koloru.Rewelacyjnie smakują z czerwonym barszczem. Smacznego.


8 komentarzy

  1. Ooooo jakie fajne ciekawa jestem jak smakują, u mnie dziś na obiad też kapusta a mianowicie łazanki z kapustą i pieczarkami :)

    OdpowiedzUsuń
  2. mniam!
    wyglądają cudnie!
    idealne na święta

    OdpowiedzUsuń
  3. świetne!:) bardzo lubię kapustę z grzybami, i to kolejna wersja, że paszteciki nie muszą być nudne:)

    OdpowiedzUsuń
  4. bardzo pomysłowe, chętnie skorzystam na swięta.

    OdpowiedzUsuń
  5. Idealne do barszczu! Super!

    OdpowiedzUsuń
  6. Jak dla mnie super - uwielbiam razowe pieczywo i kapustę z grzybami. W sam raz na święta do barszczyku :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Lubie takie przekąski z grzybową są pyszne:)

    OdpowiedzUsuń