ŚLEDŹ POD PIERZYNKĄ

16 gru 2012
data:post.title
Śledź pod pierzynką to pyszna i szybka w przygotowaniu sałatka. Idealna na święta, przyjęcia i nie tylko. Polecam.


                                                      SKŁADNIKI : na dwie salaterki
  • 4 -5 płatów śledziowych z zalewy olejowej
  • 2 cebulki czerwone
  • 4-6 ziemniaków średniej wielkości 
  • 2 marchewki ugotowane 
  • 5 jajek ugotowanych na twardo
  • pieprz do smaku 
  • 4 łyżki majonezu
                                                             PRZYGOTOWANIE : 
  1. Ziemniaki i marchew gotujemy w mundurkach, do miękkości. Studzimy, obieramy i kroimy w kostkę.
  2. Jajka gotujemy na twardo, studzimy, obieramy i oddzielamy białka od żółtek, drobno szatkujemy.
  3. Śledzia kroimy w paski a cebulę w kostkę, do miseczek nakładamy porcjami ziemniaki, majonez,marchew, śledzia, doprawiamy pieprze, następnie majonez, równo go rozsmarowując oraz cebulkę. Posypujemy ozdobnie białkiem i żółtkiem jaj. 
  4. Sałatkę chłodzimy, najlepiej smakuje po kilku godzinach kiedy troszkę przejdzie.
  5. Smacznego.


6 komentarzy

  1. Ten komentarz został usunięty przez administratora bloga.

    OdpowiedzUsuń
  2. Skuszę się na Twój przepis, to musi być pyszne:-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Na pewno wypróbuje Twój przepis , bo super się zapowiada samk :)

    OdpowiedzUsuń
  4. a zabawne u mnie sledzia wszyscy lubia, ale na wigilie sie go nie robi:P

    OdpowiedzUsuń
  5. Pyszny śledzik, na święta na pewno zrobię, dobry jest też z burakami(Okrasa,kuchnia lidla), robiłam niedawno, super:)

    OdpowiedzUsuń