ŁOSOŚ Z WARZYWAMI

25 sty 2013
data:post.title
Łosoś pieczony podany z warzywami i cytryną to pożywne, lekkie i smaczne danie. Polecam.


                                                                     SKŁADNIKI:
  • 250-300 g świeżego łososia
  • 1 marchewka 
  • 1 mała pietruszka 
  • 1/2 młodej cukinii
  • 1 cebula
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 2 łyżki oliwy z oliwek 
  • 1 łyżka masła naturalnego
  • sól, czosnek granulowany, pieprz, imbir
  • pesto (na bazie bazylii) do natarcia łososia
  • plastry cytryny do przystrojenia dania
                                                                    PRZYGOTOWANIE : 
  1. Łososia myjemy, osuszamy, ostrym nożem odcinamy skórę.
  2. Tak przygotowana rybę skrapiamy sokiem z cytryny i nacieramy bazyliowym pesto (1 duża łyżka wystarczy). 
  3. Kawałki ryby zawijamy w folię aluminiową, układamy na blaszce i pieczemy w piekarniku w temperaturze 190 *C, przez 20 minut.
  4. Marchew, pietruszkę ścieramy na tarce jarzynowej, cebulę kroimy w piórka, dodajemy przyprawy,olej i pokrojoną w paski cukinię. Podpiekamy na patelni, dolewając 1/2 szklanki wody. Gdy płyn się zredukuje dodajemy sok z cytryny  i łyżkę masła. 
  5. Jarzynę przekładamy na talerz, łososia układamy na jarzynach, dekorujemy plastrami cytryny. Podajemy.
  6. Smacznego.

4 komentarze