piątek, 22 marca 2013

JABŁECZNIK Z BUDYNIEM

Przepis na to ciasto jest znane od dawna,wprawdzie często do niego wracam gdyż ciasto jest bardzo smaczne,łatwe w wykonaniu i niedrogie a dzieci wręcz je uwielbiają.


                                           SKŁADNIKI : na ciasto kruche
  • 3 szklanki mąki pszennej 
  • 250 g margaryny Kasi
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 1 jajko całe
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Z podanych składników zagniatamy ciasto,podsypujemy mąką gdyby się bardzo kleiło.Dzielimy je na dwie części i rozwałkowujemy dwa placki (podsypując blat mąką ) odpowiadające rozmiarom blaszki do pieczenia.Ja drugi placek pokroiłam na szerokie paski i tak lepiej się kładło na górę ciasta .

                                                           JABŁKA:
  • 5 jabłek
  • 2 łyżki cukru
  • 2 łyżki bułki tartej
Jabłka obieramy,ścieramy na tarce jarzynowej,dodajemy cukier,(bułką tartą posypiemy pierwszy placek).

                                                BUDYŃ:
  • 2 budynie waniliowe z cukrem
  • 1 litr  mleka
Budynie gotujemy według przepisu na opakowaniu .

Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia,kładziemy pierwszy placek.Posypujemy go dwoma łyżkami bułki tartej.Wykładamy na to jabłka i wylewamy ciepły budyń i przykrywamy drugim plackiem.
Pieczemy przez 30-40 minut w piekarniku nagrzanym do 180-190 *C. Po ostygnięciu posypujemy cukrem pudrem.



10 komentarzy:

  1. uwielbiam jabłeczniki :) W ogródku mamy aż 3 jabłonie, zatem jesienią w domu mamy szarlotkowe szaleństwo

    OdpowiedzUsuń
  2. pysznie wygląda, bardzo lubię różne wersje szarlotek:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Niby zwykła szarlotka, a prezentuje się niesamowicie pysznie :)

    OdpowiedzUsuń
  4. można użyć gotowego musu z jabłek? mam taki od mamy:)

    OdpowiedzUsuń
  5. takie ciacho z jabłkami i budyniem smakuje wybornie :)
    dziękuję za dodanie wpisu do akcji i pozdrawiam cieplutko :)
    Olinka - Smakowy Raj

    OdpowiedzUsuń
  6. Właśnie piekę to ciasto:) mam nadzieję że się uda:)

    OdpowiedzUsuń
  7. bardzo dobre ciasto polecam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja również uwielbiam to pyszne ciasto :)

      Usuń