JAJKA PO SZKOCKU

25 mar 2013
data:post.title
Przepis na te pyszne jajka jest bardzo stary i pochodzi z Anglii.Jest to jajko zawinięte w mięso mielone i pieczone na głębokim oleju.Spożywane na ciepło lub zimno są pyszne,pokrojone w plastry idealne na kanapki.
                                 
                                                                           SKŁADNIKI:
  • 5 jajek ugotowanych na twardo 
  • 0,5 kg mięsa mielonego
  • 2 łyżki bułki tartej
  • 1 cebula
  • 1  jajko
  • sól,pieprz
  • 1 łyżeczka musztardy
                                        Dodatkowo:
  • mąka,rozbełtane jajko i bułka tarta do obtoczenia jajek
  • olej do pieczenia
                                       Przygotowanie:
Mięso mielone przyprawiamy solą,pieprzem,dodajemy drobno pokrojoną cebulę,jajko,bułkę tartą,musztardę i wszystko dokładnie mieszamy.Ugotowane i obrane jajka dokładnie obklejamy mięsem mielonym (mięso dzielimy na 5 części ),następnie obtaczamy gotowe jajka w mące,rozbełtanym jajku i bułce tartej.
Pieczemy w głębokim tłuszczu z jednej i drugiej strony po dwie minuty(ja opiekałam je w frytkownicy).
Przekładamy je do naczynia żaroodpornego i pieczemy w piekarniku 15 minut w temperaturze 180 *C.
Podajemy ciepłe z surówką lub zimne pokrojone w plastry,takie jaka są bardzo smaczne,polecam.










2 komentarze