GRILLOWANA KARKÓWKA W PIWIE

25 kwi 2013
data:post.title
Bardzo chętnie wypróbowuję nowe przepisy na marynowanie mięsa oraz późniejsze jego grillowanie. Pomysł na zrobienie marynaty z piwem wydał mi się bardzo ciekawy.Marynowane mięso wyszło soczyste,kruche i nie wymagało dłuższego grillowania.Muszę przyznać  że bardzo wszystkim smakowało i z pewnością nie raz wrócę do tego przepisu.

                                                             SKŁADNIKI: na 8-9 porcji
  • 1 kg karkówki pokrojonej w niezbyt grube plastry
  • 1/2 jasnego piwa
  • 25 ml oleju
  • 4 ziarna ziela angielskiego,2 liście  laurowe
  • 1 łyżeczka tymianku
  • 1 papryczka chilli,przekrojona wzdłuż
  • 3 ząbki czosnku rozgniecionego
  • sól,pieprz,słodka i ostra papryka w proszku
                                                            Przygotowanie:
  • Z piwa i przypraw przygotowujemy marynatę(dolewamy część oliwy).
  • Plastry mięsa wkładamy do marynaty i zostawiamy na co najmniej 12 godzin.
  • Po wyjęciu z marynaty mięso lekko solimy(gdyby nie było zbyt słone),polewamy oliwą.
  • Karkówkę układamy na grillu,pieczemy z każdej strony około 7-10 minut.Ten czas grillowania wystarczy aby mięso się upiekło i zachowało swoją soczystość,a nie spiekło.
  • Podajemy mięso z pieczywem lub pieczonymi ziemniakami oraz ulubioną surówką.
Smacznego!



3 komentarze

  1. śliczny ma kolorek!:) ale bym zjadła:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pycha, u mnie sezon grillowy również się rozpoczął, karkówka wygląda pysznie, widziałam w ,kuchni lidla, więcej przepisów na grilla, na pewno coś wypróbuję :)

    OdpowiedzUsuń