Dzisiaj pomysł na szaszłyki wieprzowe które chętnie zjadają dzieci,są miękkie i smaczne a samo ich przygotowanie szybkie.
SKŁADNIKI : na 6 szaszłyków
- 0,5 kg mięsa mielonego z szynki
- 1 posiekana cebula w drobną kostkę
- 1/2 pęczka pociętej natki pietruszki
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1 zmiażdżony ząbek czosnku
- pieprz,sól,słodka papryka
- 1 jajko
- 100 g bułko tartej
Mięso przekładamy do miski,dodajemy wszystkie składniki dokładnie mieszamy.Mięso nabijamy(formując je w ręku) na patyki do szaszłyków.Podpiekamy z każdej strony na palni teflonowej(bez dodatku tłuszczu ) aż ładnie się zarumienią,następnie przekładamy do naczynia żaroodpornego,pieczemy w piekarniku w 180 *C przez 10 minut.Szaszłyki można śmiało piec na grillu na tacce aluminiowej.
SURÓWKA :
- 1/2 główki młodej kapusty
- 1 marchew
- 2 łyżki oliwy
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1 łyżeczka cukru
- sól,pieprz ziołowy
- 4 łyżeczki wody
Kapustę i marchew drobno szatkujemy.Z oliwy,wody,soku z cytryny i przypraw robimy sos winegret dokładnie go mieszając.Polewamy kapustę winegretem,mieszamy.Surówka powinna się przegryźć w ciągu godziny.
SOS :
- 1 jogurt naturalny
- sól,cukier,sok z cytryny
Do jogurtu dodajemy sok ( do smaku) przyprawy i mieszamy.
Na talerz wykładamy surówkę,szaszłyki układamy na surówce.Podajemy z jogurtem.
Smacznego!
Świetny przepis , na pewno na jakimś grilu wypróbujemy :)
OdpowiedzUsuńSmakowekombinacje
Super pomysł na szaszłyki, a właśnie w lidlu promocja na mięsko wieprzowe, muszę wypróbować :)
OdpowiedzUsuńświetne :) podobne robiłam na grillu http://www.zgrilla.pl/szaszlyki-z-miesa-mielonego-z-cukinia/
OdpowiedzUsuńRobiłam te szaszłyczki z ,kuchni Lidla, w zeszłym roku, były pyszne, w tym roku czekam na nowe pomysły kucharzy :)
OdpowiedzUsuń