CIASTO DROŻDŻOWE Z JAGODAMI I KRUSZONKĄ

17 lip 2013
data:post.title

Ciasto drożdżowe jest proste do zrobienia,puszyste i smaczne.Świetnie nadają się do niego jagody jak i inne owoce,polecam jabłka.Z podanej porcjo wychodzi duża blaszka od piekarnika ciasta(jest ono wtedy dużo cieńsze),jednak ja użyłam troszkę mniejszej formy więc ciasto jest wysokie,po przekrojeniu przypomina kromki ale takie właśnie lubimy później  posmarowane masłem :)


                                                 SKŁADNIKI : na blachę
  • 4 szklanki mąki pszennej 
  • 4 łyżki cukru
  • 4 łyżki oleju 
  • 1 cukier waniliowy
  • 1 jajko 
  • 1/4 kostki drożdży 100 g 
  • 1 i 1/2 szklanki ciepłego mleka
  • 30 dkg jagód
                                            KRUSZONKA :
  • 3 łyżki mąki 
  • 3 łyżki cukru
  • 1 łyżka zimnego masła
Drożdże rozcieramy w miseczce z łyżką cukru,mleko lekko podgrzewamy i wlewamy 1/2 szklanki do drożdży,dokładnie mieszamy.
Do wysokiej miski wsypujemy mąkę,cukry,dodajemy rozbite jajko,olej,wlewamy drożdże i resztę mleka(pozostałą szklankę).Dokładnie wyrabiamy ciasto drewnianą łyżką lub ręką(gdyby było zbyt gęste dolewamy trochę mleka).Wyrabiamy około 5-10 minut,ciasto zrobi się elastyczne i jednolite.Przykrywamy je ściereczką i pozostawiamy na około pół godziny by wyrosło.
W tym czasie robimy kruszonkę.Masło przekładamy do miseczki,wsypujemy cukier i mąkę,rozgniatamy ręką lub łyżką aż połączą się składniki.
Wyrośnięte ciasto drożdżowe rozkładamy równomiernie w natłuszczonej formie,wysypujemy na wierzch umyte jagody(lekko je dociskając do ciasta) i rozkładamy na  kruszonkę.Pozostawiamy ciasto do wyrośnięcia na około 15 minut.Pieczemy w nagrzanym piekarniku 30-40 minut w 170-160 *C.Gdyby zaczęło nam się przypiekać zmniejszamy temperaturę i pieczemy o 10 minut dłużej.Ciasto drożdżowe zostawiamy do całkowitego wystygnięcia.
Smacznego .




4 komentarze