wtorek, 8 października 2013

PASZTET Z KURCZAKA I WĄTRÓBKI

Pasztet przygotowany w domu jest niezastąpiony, do świeżego pieczywa niezastąpiony. Jego zaletą jest to że przyrządzamy go dzień wcześniej, po schłodzeniu świetnie się kroi, pięknie pachnie i pysznie smakuje.


                                                       SKŁADNIKI  DO  WYWARU 
  • 4 duże udka z kurczaka 
  • 1/2 kg łopatki
  • 1/2 kg wątróbki drobiowej
  • 1 duża cebula do wywaru 
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • 1/2 części selera
  • 2 listki laurowe do wywaru + 3 na wierzch pasztetu
  • 4 ziarnka ziela angielskiego i pieprzu 
  • kostka rosołowa 
  • sól, jarzynka
                                                               DO PASZTETU :
  • 2 duże łyżki majeranku
  • 1 cebula
  • 5 obranych ząbków czosnku
  • 2 jajka 
  • 2 duże, czerstwe bułki
  • 2 łyżki kaszy manny
  • 1 łyżka soli 
  • magi do smaku 
  • 1-2 łyżeczki pieprzu
  • ostra papryka 
Do dużego garnka wkładamy umyte udka, łopatkę, wszystkie przyprawy i obrane jarzyny.Wątróbkę gotuję osobno, w mniejszym garnku około 20 minut.  Zalewamy wodą tak aby mięso było zakryte. Gotujemy pod przykryciem  około 1 godzinę lub trochę dłużej, aż mięso będzie odchodziło od kości.
Mięso i całą jarzynę wyciągamy do miski, w wywarze namaczamy czerstwe bułki. Mięso oddzielamy od kości, mielimy w maszynce do mięsa, oraz warzywa z wywaru, wątróbkę, namoczone i wyciśnięte bułki, obraną cebulę i czosnek.
Do pasztetu dodajemy wszystkie przyprawy, jajka i mannę. Masę pasztetu dokładnie wyrabiamy.
Formę wykładamy folią aluminiową (jeżeli jest to naczynie do zapiekania smarujemy je oliwą), napełniamy masą mięsną ładnie ją wyrównując.Wierzch posypujemy ostrą papryką i układamy kilka listków laurowych.
Pieczemy w 180 *C,przez około 30 minut.
Po ostudzeniu,przechowujemy w lodówce. Najlepiej kroi się na drugi dzień.
Jeżeli chcemy pasztet z galaretką to odlewamy 2 szklanki wywaru, mieszamy z 2 dużymi łyżkami żelatyny, na zimny pasztet wylewamy tężejącą galaretkę.Przechowujemy w lodówce.




5 komentarzy:

  1. Taki domowy pasztet musi być pyszny, kupiłam dziś w lidlu ładną łopatkę, miała być pieczona, ale chyba też zrobię pasztet :)

    OdpowiedzUsuń
  2. polecam,naprawdę bardzo smaczny domowy pasztet,ja zamiast udek dodałam podwójną pierś z kurczaka ponieważ mam 3letniego synka,który ją uwielbia,i też wyszedł super(może niewielka różnica ).MNIAM

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się że pasztet smakuje,nigdy go nie robiłam z piersi kurczaka więc fajnie wiedzieć że można zrobić z piersią z kurczaka,życzę smacznego :)

      Usuń