ZAPIEKANKA MIĘSNO - ZIEMNIACZANA

16 paź 2013
data:post.title
Taką zapiekankę przygotowuję dzień wcześniej,zostawiam w lodówce i po przyjściu z pracy zapiekam.Zapiekanki ratują mnie kiedy nie zawsze mam czas gotować a do tego ta wersja  jest pyszna.


                                                      SKŁADNIKI :

  • 500 g mięsa mielonego
  • 1-2 cebule pokrojone w drobną kostkę
  • 1 łyżka oleju
  • 2 ząbki czosnku drobno pokrojone 
  • 1 puszka pomidorów
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • sól,pieprz,zioła prowansalskie,gałka muszkatołowa 
  • 1 jajko
  • 150 g sera goudy
  • 1/2 kg ziemniaków ugotowanych na półmiękko,pokrojonych w plastry
                                               PRZYGOTOWANIE :

Ziemniaki obieramy,myjemy,kroimy na średniej grubości plastry,gotujemy w osolonej wodzie na półmiękko.
Odcedzamy,przekładamy na talerz.
Cebulę i czosnek podpiekamy w garnku na łyżce oleju.Dokładamy mięso,pomidory z puszki,mieszamy rozbijając kawałki zbitego mięsa mielonego.Chwilkę podsmażamy.Dodajemy 2-3 szczypty ziół prowansalskich,sól,pieprz oraz łyżkę mąki,mieszamy (mąka wciągnie  wodę z mięsa).Do mięsa wbijamy jajko i nie gotując bardzo szybko mieszamy.Farsz jest już gotowy.
Na dno wysmarowanego olejem naczynia żaroodpornego układamy plastry ziemniaków,na to wykładamy farsz mięsny i przykrywamy następną porcją ziemniaków posypując je odrobiną gałki muszkatołowej.
Ser ścieramy na tarce,posypujemy wierzch zapiekanki.Pieczemy w 180-190 *C,przez 20 minut aż ser ładnie się przyrumieni.
Zapiekankę podajemy gorącą,smacznego.


1 komentarz

  1. Teraz na jesienne dni takie zapiekanki są idealne, gorące i syte, widziałam przepis w ,kuchni lidla, chyba też się skuszę, mięsko mają w promocji, jutro skoczę na zakupy :)

    OdpowiedzUsuń