piątek, 8 listopada 2013

BUŁKI MAŚLANE

Pyszne domowe bułeczki o pięknym zapachu maślanym.Przepis jest prosty a ciasto drożdżowe przygotowuje się szybko.Ciasto jest dość geste więc dobrze formuje się bułeczki.Po upieczeniu są one puszyste,żółciutkie i z pewnością będą smakować każdemu.


                                                               SKŁADNIKI : 

  • 5 szklanek o pojemności 250 ml (szklanka -130 g mąki) ,maki pszennej,najlepiej tortowej 
  • 5-7 łyżek cukru
  • 1/2 kostki drożdży  z 100 g 
  • 2 jajka
  • 1 i 1/2 szklanki ciepłego mleka
  • 1/4 kostki masła naturalnego (roztopionego)
  • 1 jajko do posmarowania bułek 
                                                      PRZYGOTOWANIE : 
Drożdże rozmieszać z 1/2 szklanki ciepłego mleka,najlepiej widelcem(nie mósimy czekac aż wyrosną)
Do miski wsypujemy mąkę,cukier,dodajemy jajka,roztopione masło,wlewamy ciepłe mleko i rozmieszane drożdże w mleku.Wyrabiamy elastyczne ciasto,gdyby było zbyt gęste i niedawało się zagnieśc dolewamy trochę mleka,wyrabiamy dalej aż ciasto będzie gładkie i elastyczne.
Pozostawiamy do wyrośnięcia,na około 30 minut,przykryte ściereczką.
Gdy podwoi swoją objętość,wyciągamy ciasto z miski na posypaną mąką stolnicę i lekko je ugniatamy.Dzielimy na 12-14 małych porcji,ja odrywałam je ręką,ładnie formując bułeczki.
Układamy na wysmarowanej olejem blaszce lub wyłożonej papierem do pieczeni.Pozostawiamy je do wyrośnięcia na około 10-15 minut.
Bułki smarujemy rozmąconym jajkiem i pieczemy w nagrzanym piekarniku do 190-200 *C,
pieczemy 30-35 minut,po kilku mniutach,
kiedy bułki się lekko zarumienią zmniejszamy temperaturę do 170 *C,aby nasze bułeczki zbytnio się nie spiekły.
Po upieczeniu wyciągamy bułki z piekarnika,studzimy.
Bułki są pyszne również na drugi dzień posmarowane masłem i dremem lub czekoladą.
Smacznego .



8 komentarzy:

  1. Wow, prawie czuję jak pachną te bułeczki, pyszności, też lubię masełko Pilos, często robię masełko czosnkowe do garzanek :)

    OdpowiedzUsuń
  2. A mozna czmys nadziac? Np powidłami:)??

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Takie bułeczki są idealne do nadziewania,pyszne również nadziane czekoladą :)

      Usuń
  3. Juz czuje jak pieknie pachna i jakie sa pyszne

    OdpowiedzUsuń
  4. U Mnie już bułeczki w piekarniku;) napisze po upieczeniu jakie wyszły :*

    OdpowiedzUsuń
  5. Wyszły pyszne!:* tylko piekłam na 170 i są troszkę jaśniejsze z góry ale w środku raczej nie powinny być surowe co?;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. CIeszę się że bułki smakują,oczywiście temperatura może byc mniejsza a bułeczki też będą upieczone :)

      Usuń