piątek, 8 listopada 2013

BUŁKI MAŚLANE

Pyszne domowe bułeczki o pięknym zapachu maślanym. Po upieczeniu są one puszyste, żółciutkie i z pewnością będą smakować każdemu.


                                                               SKŁADNIKI : 
  • 5 szklanek o pojemności 250 ml mąki pszennej, tortowej 
  • 5-7 łyżek cukru
  • 1/2 kostki drożdży  z 100 g 
  • 2 jajka
  • 1 i 1/2 szklanki ciepłego mleka
  • 1/4 kostki masła naturalnego (roztopionego)
  • 1 jajko do posmarowania bułek 
                                                      PRZYGOTOWANIE : 
  1. Drożdże rozmieszać z 1/2 szklanki ciepłego mleka.
  2. Do miski wsypujemy mąkę, cukier, wbijamy jajka, roztopione, ostudzone masło,wlewamy ciepłe mleko i rozmieszane drożdże w mleku.
  3. Wyrabiamy elastyczne, gładkie ciasto,gdyby było zbyt gęste, dolewamy trochę mleka,wyrabiamy dalej aż składniki się połączą.
  4. Miskę nakrywamy ściereczką i pozostawiamy do wyrośnięcia, na około 30 minut.
  5. Gdy podwoi swoją objętość, wyciągamy ciasto z miski na posypaną mąką stolnicę i lekko je ugniatamy.
  6. Dzielimy na 12-14 małych porcji i  formujemy małe bułeczki.
  7. Układamy je na wysmarowanej olejem blaszce lub wyłożonej papierem do pieczenia. Pozostawiamy, przykryte ściereczką do wyrośnięcia na około 10-15 minut.
  8. Bułki smarujemy rozmąconym jajkiem i pieczemy w nagrzanym piekarniku do 190-200 * C, przez około 20 minut ,po kilku minutach, kiedy bułki się lekko zarumienią zmniejszamy temperaturę do 180 *C.
  9. Po upieczeniu wyciągamy bułki z piekarnika, studzimy.
  10. Bułki są pyszne również na drugi dzień posmarowane masłem i dżemem lub czekoladą.
  11. Smacznego .



10 komentarzy:

  1. Wow, prawie czuję jak pachną te bułeczki, pyszności, też lubię masełko Pilos, często robię masełko czosnkowe do garzanek :)

    OdpowiedzUsuń
  2. A mozna czmys nadziac? Np powidłami:)??

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Takie bułeczki są idealne do nadziewania,pyszne również nadziane czekoladą :)

      Usuń
  3. Juz czuje jak pieknie pachna i jakie sa pyszne

    OdpowiedzUsuń
  4. U Mnie już bułeczki w piekarniku;) napisze po upieczeniu jakie wyszły :*

    OdpowiedzUsuń
  5. Wyszły pyszne!:* tylko piekłam na 170 i są troszkę jaśniejsze z góry ale w środku raczej nie powinny być surowe co?;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. CIeszę się że bułki smakują,oczywiście temperatura może byc mniejsza a bułeczki też będą upieczone :)

      Usuń
  6. Czy mozna sobie przygotować sobie ciasto wieczorem i zostawić na noc zeby rano upiec sobie ciepłe bułeczki ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nigdy tak nie robiłam, nie wiem jak zachowa się ciasto drożdżowe przez tyle godzin, może np. lekko się zakwasic jak wkas chlebowy. Nie polecam tej metody, lepiej je upiec wieczorem i zostawic w piekarniku, bułki będą również świeże a nadmiar można zamroźic.

      Usuń