piątek, 8 listopada 2013

BUŁKI MAŚLANE

Pyszne domowe bułeczki o pięknym zapachu maślanym.Przepis jest prosty a ciasto drożdżowe przygotowuje się szybko.Ciasto jest dość geste więc dobrze formuje się bułeczki.Po upieczeniu są one puszyste,żółciutkie i z pewnością będą smakować każdemu.


                                                               SKŁADNIKI : 

  • 5 szklanek o pojemności 250 ml (szklanka -130 g mąki) ,maki pszennej,najlepiej tortowej 
  • 5-7 łyżek cukru
  • 1/2 kostki drożdży  z 100 g 
  • 2 jajka
  • 1 i 1/2 szklanki ciepłego mleka
  • 1/4 kostki masła naturalnego (roztopionego)
  • 1 jajko do posmarowania bułek 
                                                      PRZYGOTOWANIE : 
Drożdże rozmieszać z 1/2 szklanki ciepłego mleka,najlepiej widelcem(nie mósimy czekac aż wyrosną)
Do miski wsypujemy mąkę,cukier,dodajemy jajka,roztopione masło,wlewamy ciepłe mleko i rozmieszane drożdże w mleku.Wyrabiamy elastyczne ciasto,gdyby było zbyt gęste i niedawało się zagnieśc dolewamy trochę mleka,wyrabiamy dalej aż ciasto będzie gładkie i elastyczne.
Pozostawiamy do wyrośnięcia,na około 30 minut,przykryte ściereczką.
Gdy podwoi swoją objętość,wyciągamy ciasto z miski na posypaną mąką stolnicę i lekko je ugniatamy.Dzielimy na 12-14 małych porcji,ja odrywałam je ręką,ładnie formując bułeczki.
Układamy na wysmarowanej olejem blaszce lub wyłożonej papierem do pieczeni.Pozostawiamy je do wyrośnięcia na około 10-15 minut.
Bułki smarujemy rozmąconym jajkiem i pieczemy w nagrzanym piekarniku do 190-200 *C,
pieczemy 30-35 minut,po kilku mniutach,
kiedy bułki się lekko zarumienią zmniejszamy temperaturę do 170 *C,aby nasze bułeczki zbytnio się nie spiekły.
Po upieczeniu wyciągamy bułki z piekarnika,studzimy.
Bułki są pyszne również na drugi dzień posmarowane masłem i dremem lub czekoladą.
Smacznego .



10 komentarzy:

  1. Wow, prawie czuję jak pachną te bułeczki, pyszności, też lubię masełko Pilos, często robię masełko czosnkowe do garzanek :)

    OdpowiedzUsuń
  2. A mozna czmys nadziac? Np powidłami:)??

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Takie bułeczki są idealne do nadziewania,pyszne również nadziane czekoladą :)

      Usuń
  3. Juz czuje jak pieknie pachna i jakie sa pyszne

    OdpowiedzUsuń
  4. U Mnie już bułeczki w piekarniku;) napisze po upieczeniu jakie wyszły :*

    OdpowiedzUsuń
  5. Wyszły pyszne!:* tylko piekłam na 170 i są troszkę jaśniejsze z góry ale w środku raczej nie powinny być surowe co?;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. CIeszę się że bułki smakują,oczywiście temperatura może byc mniejsza a bułeczki też będą upieczone :)

      Usuń
  6. Czy mozna sobie przygotować sobie ciasto wieczorem i zostawić na noc zeby rano upiec sobie ciepłe bułeczki ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nigdy tak nie robiłam, nie wiem jak zachowa się ciasto drożdżowe przez tyle godzin, może np. lekko się zakwasic jak wkas chlebowy. Nie polecam tej metody, lepiej je upiec wieczorem i zostawic w piekarniku, bułki będą również świeże a nadmiar można zamroźic.

      Usuń