KLOPSY RYBNE W ZALEWIE OCTOWEJ

1 gru 2013
data:post.title
Ryba w postaci klopsów to świetna zakąska idealna na przyjęcia, święta itp. Klopsy można przygotować dużo wcześniej i przechowywać w lodówce w pojemniku lub słoikach. Jest to świetna alternatywa kiedy nie zawsze mamy czas na przygotowanie potraw na ostatnią chwilę.


                                                                                SKŁADNIKI : 
  • 1 kg filetów rybnych, zmielonych przez maszynkę 
  • 1 duża, czerstwa bułka
  • 1 cebula, obrana i drobno pokrojona 
  • 1 jajko
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • sól, pieprz, odrobina przyprawy do ryb
  • bułka tarta do obtoczenia klopsów
                                                                                ZALEWA : 
  • 1 litr wody
  • 0,5 szklanki ostu 
  • 2 duże łyżki przecieru pomidorowego
  • 1 łyżeczka soli
  • 3 łyżki cukru 
  • 2 liście laurowe
  • 2 ziela angielskie,5 kulek pieprzu
  • 1 cebula pokrojona w piórka
Wszystkie składniki na zalewę zagotowujemy, łącznie z cebulą, mieszamy aż cukier się rozpuści. Pozostawiamy do ostudzenia.

                                                                     PRZYGOTOWANIE :

Filety rybne, najlepiej świeże ( bo nie zawierają wody jak ryba zamrożona) mielimy w maszynce do mięsa.
Bułkę namaczamy, odciskamy, dodajemy do mięsa oraz jajko, mąkę i przyprawy.Wszystko dokładnie mieszamy. Z farszu formujemy kulki średniej wielkości, obtaczamy w bułce tartej i pieczemy na głębokim oleju. Ja piekłam w frytkownicy na funkcji pieczenia ryby.
Upieczone klopsy przekładamy do słoików, lub garnka i zalewamy zalewą pomidorową. Po całkowitym ostudzeniu rybne klopsy przechowujemy w Lodówce. Najsmaczniejsze po 2-3 dniach.



1 komentarz