BABKA DROŻDŻOWA Z RODZYNKAMI

16 kwi 2014
data:post.title
Babka drożdżowa jest bardzo wysoka, pulchna i smaczna. Przygotowuję ją nie raz w ciągu roku, jednak na Święta Wielkanocne nie powinno jej zabraknąć na naszych stołach.


                                                              SKŁADNIKI : 
  • 4 szklanki mąki pszennej tortowej
  • 50 g drożdży (1/2 kostki 100 g )
  • 1 szklanka ciepłego mleka (ta sama którą mierzyliśmy mąkę)
  • 2 jajka
  • 50 g margaryny, rozpuszczonej
  • 1/2 szklanki cukru
  • garść rodzynek
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
Drożdże rozkruszamy w misce, wsypujemy cukier i wlewamy całe, ciepłe mleko. Mieszamy aż drożdże się rozpuszczą. Następnie wbijamy jajka, wlewamy margarynę, sok z cytryny,wsypujemy rodzynki i mąkę.
Ciasto dokładnie wyrabiamy w misce ręką, aż będzie elastyczne i gładkie.
Miskę z ciastem nakrywamy ściereczką i pozostawiamy na 30 minut do wyrośnięcia.
Formę na babkę, z kominem smarujemy dokładnie olejem, z ciasta robimy wałek i układamy go w formie, tak aby ciasto ładnie się rozmieściło. Pozostawiamy na 15 minut do wyrośnięcia.
Babkę pieczemy w temperaturze 170-180 *C, przez około 30-35 minut. Sprawdzamy patyczkiem, czy się upiekła.
Po kilku minutach wyciągamy babę z formy i studzimy na kratce. Obracam ją do góry dnem i posypujemy cukrem pudrem. Smacznego.




Prześlij komentarz