GALARETKI MIĘSNE W JAJKACH

16 kwi 2014
data:post.title
Takie świetne galaretki możemy przygotować na stół Świąteczny lub przyjęcie.
Będą bardzo miło odebrane przez znajomych i szybko znikną ze stołu.Wystarczy przez jakiś czas gromadzić wydmuszki a potem zrobić pyszne przystawki.Polecam.


                                                               SKŁADNIKI : 

  • 10 wydmuszek z jajek kurzych 
  • kawałek ugotowanej piersi z kurczaka, pokrojonej w kostkę
  • 2-3 łyżki kukurydzy konserwowej 
  • 2-3 łyżki groszku konserwowego
  • 1 mała ugotowana marchew, obrana, pokrojona w kostkę
  • 2 łyżki żelatyny, namoczonej i rozpuszczonej w 1/2 szklanki bulionu
  • 1 litr bulionu, można użyc wywar z gotowania piersi kurczaka
  • sól, pieprz 
  • natka pietruszki
                                                           PRZYGOTOWANIE :

    Wydmuszki płuczemy pod bieżącą wodą,myjemy w środku,układamy je w koszyczku z jajek.Najpierw rozkładamy do wydmuszek kukurydzę,groszek,mięso i marchew.Dodajemy po jednym listku natki pietruszki.
    Z naszego bulionu odlewamy 1/2 szklanki (bulion musi być gorący),wsypujemy żelatynę i mieszamy aż się rozpuści.
    Dolewamy żelatynę do wywaru,mieszamy i doprawiamy solą i pieprzem.
    Jajka zalewamy bulionem,po zalaniu należy lekko je wymieszać końcówką łyżeczki,tak aby wywar wszędzie doszedł.Jajeczka odkładamy do lodówki na kilka godzin a najlepiej całą noc aż zastygną.
    Przed podaniem jajka należy obrać,jeżeli ciężko na idzie wystarczy opłukać je pod gorącą wodą i zawartość jajka sama odejdzie od skorupki.
    Układamy je na talerzyku ozdobionym sałatą,podajemy schłodzone.
    Smacznego.



    Lekka Wielkanoc

    Jajka na Wielkanoc

    4 komentarze