BÓB Z WARZYWAMI

3 sie 2014
data:post.title

Bób można przygotować na wiele pysznych sposobów, przeważnie zjadamy go polany masłem. Dzisiaj pomysł na ratatuj z bobem, danie pyszne i zdrowe a w dodatku pachnące latem.


                                                               SKŁADNIKI : 
  • 50 dkg bobu
  • 1 mała cukinia bez ziarnek pokrojona w kostkę
  • 1 cebula, obrana i pokrojona 
  • 1 marchew, pokrojona w talarki 
  • 3 spore pomidory, sparzone i obrane ze skórki
  • 2-3 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę
  • sól, pieprz ziołowy
  • 2 łyżki oliwy
  • natka pietruszki 
                                                         PRZYGOTOWANIE : 

Cebule z czosnkiem podpiekamy kilka minut na oleju, dodajemy obrane ze skórki i pokrojone pomidory. Następnie wsypujemy ziarnka bobu i wlewamy szklankę wody. Gotujemy około 20 minut, po tym czasie  dokładamy pokrojoną cukinię, doprawiamy do smaku solą i pieprzem ziołowym. Kiedy płyny znacznie odparują a bób będzie miękki zakręcamy gaz. Danie posypujemy natką pietruszki i podajemy.
Tak przygotowany bób jest pyszny również na drugi dzień, polecam.




2 komentarze

  1. bob prosto z wody jest najlepszy :) ja tam nie potrzebuje dodatkow :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Idealne danie na lato - zdrowe i sezonowe.

    OdpowiedzUsuń