SPAGHETTI Z CUKINII W SOSEM POMIDOROWO - PAPRYKOWYM

27 wrz 2014
data:post.title
Spaghetti z cukinii, maże niektórych odstraszać swoją nazwą i ilością warzyw w nim zawartych. Jednak w rzeczywistości to bardzo pyszne i lekkie danie. Dla mnie bomba, zwłaszcza że uwielbiam cukinię. Myślę że wam, warzywne spaghetti również posmakuje.


                                                                    SKŁADNIKI : 

  • 1- 2 młode cukinie bez pestek, pokrojone w cienkie paseczki
  • 1 puszka pomidorów krojonych 
  • 1 czerwona papryka, pokrojona w kostkę
  • 1/2 części białej pora, drobno pokrojony
  • 1 ząbek czosnku
  • sól pieprz do smaku 
  • 1/2 łyżeczki cukru 
  • 1 łyżeczka masła
  • do ozdoby : natka pietruszki i papryczka chilli z zalewy ( dla chętnych )
  • ser do posypania dania 
                                                         PRZYGOTOWANIE : 

Cukinię kroimy w cienkie plastry, następnie w cienkie paseczki. Jeżeli posiadamy obieraczkę do wykrawania pasków tzw. julienne to nie musimy jej kroić tylko od razu robimy makaron z cukinii.
Paski cukinii gotujemy w garnku na parze, 5 minut licząc czas od zagotowania się wody. Jeżeli nie posiadamy takiego garnka, makaron z cukinii wystarczy sparzyć wrzątkiem. Odcedzamy, skrapiamy oliwą i lekki solimy.
Na maśle podpiekamy por, dodajemy paprykę i chwilkę prużymy. Wlewamy krojone pomidory, gotujemy około 10 minut, doprawiamy do smaku, solą, pieprzem i przeciśniętym czosnkiem. Sos mielimy blenderem. Porcję cukinii układamy na talerzu , polewamy sosem, dekorujemy natką pietruszki i papryczką chilli. Posypujemy tartym serem i podajemy. Smacznego.









Prześlij komentarz