DOJRZEWAJĄCY PIERNIK STAROPOLSKI Z POWIDŁAMI I ORZECHAMI

22 gru 2014
data:post.title
Polecam przepis na bardzo pyszny, miękki piernik staropolski i to domowy. Przełożony powidłami wieloowocowymi i masą z orzechów. Warto czekać  tyle czasu aby zjeść to pyszne ciacho.


                                                     SKŁADNIKI NA CIASTO :
                                                                                     
  • 250 g margaryny lub masła
  • 1,5 szklanki cukru
  • 1/2 szklanki miodu
  • 2 opakowania przyprawy do piernika
  • 3 jajka
  • 1/2 szklanki mleka
  • 3 płaskie łyżeczki sody
  • 1 kg mąki pszennej 

  1. Margarynę z cukrem, mlekiem i miodem rozpuszczamy w garnku, nie gotujemy. Odstawiamy do wystygnięcia, następnie, do masy dodajemy jajka i mieszamy. Na koniec wsypujemy przyprawę 
  2. do piernika wymieszaną z sodą oraz mąkę. 
  3. Wszystko łączymy mikserem na jednolite i gładkie ciasto. Przekładamy do szklanej miski, przykrywamy ściereczką lub folią spożywczą i odkładamy na 4-6 tygodni w chłodne miejsce. U mnie dolna szuflada w lodówce. 
  4. Ciasto podczas leżakowania zgęstnieje i będzie się nadawało do wałkowania.
                                                         MASA ORZECHOWA : 
  • 500 g orzechów ( włoskie, laskowe, ziemne ) 
  • 1/2 szklanki mleka lub śmietanki 30 %
  • 100 g masła 
  • 1/2 szklanki cukru 
  • Obrane orzechy mielimy przez maszynkę do mięsa, następnie w garnku zagotowujemy mleko z cukrem i masłem, zdejmujemy z gazu i od razu wsypujemy mielone orzechy. Mieszamy aż masa dobrze zgęstnieje. Gdyby była zbyt rzadka gotujemy chwilkę cały czas mieszając aż odparują płyny.
                                                    POLEWA CZEKOLADOWA : 
  • 150 g czekolady deserowej 
  • 50 g miękkiego masła
  • 100 g śmietanki 30 % 
Śmietankę z masłem zagotowujemy. Kawałki czekolady zalewamy gotująca się śmietanką. Pozostawiamy na chwilę i mieszamy aż czekolada się rozpuści.

                                                           DODATKOWO : 
  • 1 słoik powideł wieloowocowych lub śliwkowych
  • posypki dekoracyjne, migdały, daktyle, kokos
                                                       PRZYGOTOWANIE : 
Ciasto dzielimy na dwie części i  rozwałkowujemy na grubość 0,5 cm (najlepiej wałkować już na papierze do pieczenia, wtedy unikniemy przy przenoszeniu rozerwania ciasta). Na blachę przekładamy pierwsze ciasto i pieczemy 15-20 minut w 170 *C. To samo robimy z drugą częścią ciasta.
Wystudzony piernik kroimy na 3 części, pierwszą część smarujemy powidłami, nakładamy część masy orzechowej, przykrywamy drugim ciastem i ponownie smarujemy powidłami i wykładamy masę, przykrywamy ostatnim ciastem. Piernik przykrywamy folią aluminiową, pozostawiamy w chłodnym miejscu na 1-2 dni aż naciągnie wilgoci. Kiedy piernik już zmięknie, polewamy go przygotowaną, już gęstniejącą polewą czekoladową, dekorujemy według uznania. 
Drugi piernik przełożyłam masą jabłkową, wyszedł równie pyszny. Ciasto może długo leżeć w chłodnym miejscu, bez obawy że nam się zestarzeje. 
Smacznego.








1 komentarz