ZUPA Z SOCZEWICĄ, POMIDORAMI I CUKINIĄ

15 sty 2015
data:post.title
Gęsta, sycąca zupa z soczewicy i pomidorów, idealna na zimowe chłody a do tego bardzo smaczna.


                                                                         SKŁADNIKI :  

  • 1 marchewka, obrana i pokrojona w plastry
  • 1 cebula, pokrojona w kostkę
  • 1 łyżka masła
  • 1 ząbek czosnku
  • kawałek selera,pokrojony w kostkę
  • 1/2 szklanki soczewicy czerwonej lub zielonej
  • 1 mała cukinia, pokrojona w plastry
  • 2 litry wody
  • 1 puszka pomidorów 
  • sól, pieprz i ostra papryka do smaku
  • 1 kostka rosołowa ( niekoniecznie )
  • natka pietruszki 
                                                                     PRZYGOTOWANIE : 

W garnku podpiekamy na maśle pokrojoną cebulę z przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Dodajemy marchew, seler, soczewicę i jeszcze chwilkę podpiekamy. Wlewamy wodę, dodajemy kostkę rosołową i gotujemy około 20 minut. Po tym czasie wlewamy pomidory z puszki oraz dodajemy plastry cukinii. Gotujemy naszą zupę jeszcze kilka minut aż pomidory się rozpadną, mieszamy i doprawiamy do smaku. Podajemy ciepłą posypaną natką pietruszki. Smacznego.

6 komentarzy

  1. Wygląda przepysznie ;) Bardzo lubię zupy o takiej gęstości ;) Zrezygnowałabym jedynie z kostki rosołowej i dodała trochę czerwonej soczewicy, bo jakoś tak ona mi pasuje do wszystkich zup tego rodzaju :P

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Miałam na myśli ciecierzycę :P

      Usuń
    2. Oczywiście kostkę rosołową nie musimy dodawac o ile wystarczy na sam smak zupki i przypraw, pozdrawiam :)

      Usuń
  2. brzmi bardzo ciekawie <3 mam tylko pytanie, czy soczewicę, tak jak fasolę, trzeba najpierw moczyć jakiś czas w wodzie?

    OdpowiedzUsuń
  3. moment jeszcze raz: chodzi o ciecierzycę CZY o soczewicę?? to są zupełnie dwie różne pary kaloszy :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Soczewicy nie trzeba namaczac, wrzucamy bezpośrednio do zupy :)

      Usuń