CHIŃSKA SURÓWKA Z BIAŁEJ KAPUSTY + FILMIK

8 lut 2015
data:post.title
Bardzo lubię tą surówkę za swój pyszny smak i prostotę w przygotowaniu. Często podają ja w chińskiej restauracji z sajgonkami, jest pyszna. Surówka przygotowana w domu smakuje również rewelacyjnie. Polecam.


                                                                   SKŁADNIKI : 
  • 1/2 główki kapusty białej średniej wielkości, pozbawionej wierzchnich liści
  • 1 duża marchew, obrana 
  • 2 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę 
                                                                      ZALEWA : 
  • 1/2 szklanki oleju
  • 4 duże łyżki octu
  • 4 łyżki cukru
  • 1-2 łyżeczkisoli
  • 1 płaska łyżeczka pieprzu
                                                            PRZYGOTOWANIE : 
  1. Kapustę szatkujemy, marchew ścieramy na tarce jarzynowej, następnie wszystko przekładamy do dużej miski dodajemy 1 łyżeczkę soli i chwilkę ugniatamy. Kapustę pozostawiamy na 10 minut aby zmiękła.
  2. Składniki zalewy przekładamy do garnka, mieszamy aż cukier się rozpuści i gorącą zalewę wlewamy do kapusty. Surówkę dokładnie mieszamy łyżką i lekko ugniatamy. 
  3. Pozostawiamy na 10 minut aby przeszła przyprawami. 
  4.  Podajemy z pieczonymi mięsami, ryżem, frytkami lub do dań chińskich. 
  5. Smacznego 
          Zapraszam do obejrzenia filmiku i subskrybcji kanału ; 


1 komentarz

  1. Fajna!

    Z okazji jutrzejszego Międzynarodowego Dnia Pizzy zapraszam serdecznie na Fit Pizzę, czyli dietetyczną pizzę na pełnoziarnistym spodzie!:-)

    www.paczekwkuchni.blogspot.com

    Pozdrawiam!:).

    OdpowiedzUsuń