SKŁADNIKI :
- 1 duża pierś z kurczaka
- 2 udka pozbawione skór i kości
- 1/2 papryki czerwonej pokrojonej w kostkę
- 1/2 puszki groszku
- 1 łyżeczka soli
- 1/2 łyżeczki pieprzu
- 1 łyżeczka suszonego czosnku
- ostra papryka w proszku do smaku
- 4 łyżki żelatyny
- 1 szklanka wody
Mięso kroimy w kostkę, przekładamy do miski, doprawiamy do smaku, dodajemy paprykę, groszek i wlewamy wodę oraz wsypujemy żelatynę. Wszystko dokładnie mieszamy.
Do wcześniej przygotowanych dwóch butelek plastikowych, o pojemności 1,5 litra, uciętych na 3/4 wysokości, wkładamy woreczki, napychamy farsz zostawiając około 10 centymetrów od końca
( musi być miejsce na galaretkę). Woreczki zawiązujemy pozostawiając duży luz w butelce ponieważ butelka podczas gotowania się skurczy. Jeżeli chcemy mogą to być 2 słoiczki 0,5 l jednak ciężko będzie wyciągnąć konserwę ze środka.
Do wysokiego garnka wlewamy wodę, wkładamy butelki na stojąco i gotujemy na małym ogniu 1 godzinę. Następnie butelki wyjmujemy, studzimy i zimne wkładamy do lodówki do stężenia. Po kilku godzinach butelkę przecinamy, wyjmujemy roladę ciągnąc za woreczek który zdejmujemy. Wędlinę kroimy na grubsze plastry, podajemy z pieczywem. Smacznego.
Świetny pomysł, jutro próbuję. Pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńWygląda pysznie :)
OdpowiedzUsuńSuper przepis !!! Jakiej wielkości butelki użyć (słoiki ) ?
OdpowiedzUsuńPolecam słoiki 0,5 litra, jednak konserwę trzeba będzie w nim kroic. Butelkę plastikową użyłam 1,5 litra, odcinamy zwężony wierzch, nakładamy konserwę w woreczku do środka i gotujemy. Butelka podczas gotowania lekko się skurczy.Pozdrawiam Mariola :)
UsuńCzy zamiast butelki mogę wykorzystać szynkowar
OdpowiedzUsuń