SKŁADNIKI :
- 1 słoik litrowy płatków chabru, lekko ubitych
- koło 1/2 kg cukru
- 1 litr wody
Na trzeci dzień dolewamy resztę wody, mieszamy i syrop filtrujemy przez gazę ( jest gęsty i słodki o jasno fioletowej barwie). Przelewamy do ciemnych butelek, aby nie stracił koloru, przechowujemy w lodówce. Syrop używamy od razu, do rozcieńczenia z wodą, do lemoniady lub herbaty.
Uwagi :
W dzbanku, na zdjęciu jest chaber zsypany cukrem i zalany przegotowaną wodą od razu, taki sposób jest też dobry, czekamy trzy dni, przecedzamy przez gazę i gotowe. Musimy jednak uważać aby nie zrobiło się wino.
Syrop po odcedzeniu ( ten ze słoika ) jest gęsty i słodki, pachnie chabrem i łąką, myślę że to miły zapach, do napoi będzie super.
To jest genialny przepis, nigdy o takim nie słyszałam i koniecznie chcę wypróbować :-)
OdpowiedzUsuńMój syrop właśnie skończył 1 dzień, niedługo dodam więcej zdjęc aby było wiadomo o co chodzi, ja robiłam taki za dziecka a rodzice winko, czasami podpijałam :) myślę że to świetny sposób na stare przepisy już wprawdzie zapomniane.
UsuńAle efekty! Zrobię dla takich pięknych kolorów!
OdpowiedzUsuńA jakby go pasteryzować? Próbowała Pani? No bo bądźmy szczerzy, w lodówce upchnę butelkę, może dwie ale nie więcej, przydałby się metoda umożliwiająca dłuższe przechowywanie
OdpowiedzUsuńCzy zamiast cukru mozna dac miód?
OdpowiedzUsuń