BOTWINKA PASTERYZOWANA

27 lip 2015
data:post.title
Botwinka pasteryzowana jest niezastąpiona zimą do zup. Zapach i smak młodych buraczków z listkami zamknięty w słoiku, to dopiero coś. Myślę że każdy kto kocha botwinkę powinien przygotować sobie kilka takich słoików.


                                                                     SKŁADNIKI : 

  • 4-5 pęczków botwinki z buraczkami
  • po 1 ząbku czosnku na słoik
                                                               ZALEWA : na 1 litr wody
  • 1 litr wody
  • 1 płaska łyżeczka soli
  • 1 płaska łyżeczka cukru
  • 2 duże łyżki octu
Składniki zalewy zagotowujemy.
                                                              PRZYGOTOWANIE : 

Botwinkę myjemy, oczyszczamy i tniemy na małe kawałki a buraczki na plasterki.
W litrowych, umytych słoikach układamy dość zwarcie botwinkę, dodajemy po ząbku czosnku. Zalewy przygotowujemy tyle ile mamy słoików, zalewamy i zakręcamy. Pasteryzujemy w 15-20 minut, licząc czas od momentu zagotowania się wody.
Wykładamy ostrożnie słoiki, studzimy i przechowujemy w spiżarce.




Prześlij komentarz