BUŁKI PSZENNO - GRYCZANE

2 lip 2015
data:post.title
Smaczne, pachnące i zdrowe bułeczki, tym razem połączyłam dwa ciasta, pszenne i gryczane. Ciasto ciemne zawiera mieloną łuskę gryczana bio. Bułki wyszły bardzo efektowne i bardzo smaczne. Idealne dla osób dbających o linię i nie tylko.


                                                                 SKŁADNIKI :
  • 500 g mąki pszennej 
  • 250 ml ciepłej wody
  • 125 ml ciepłego mleka
  • 40 g drożdży
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka cukru
  • 3 łyżki oleju
  • 20 g mielonej łuski gryczanej
  • 1 rozmącone jajko
                                                        PRZYGOTOWANIE : 
Drożdże rozpuszczamy w mleku, przelewamy do miski. Następnie wlewamy również wodę, olej, wsypujemy sól, cukier, mąkę i zagniatamy elastyczne ciasto drożdżowe. Gdyby bardzo się kleiło dosypujemy mąki pszennej.
Ciasto dzielimy na dwie równe połowy, do jednej dodajemy mieloną łuskę gryczaną i zagniatamy ponownie aż składniki się połączą, ciasto wyjdzie troszkę twardsze od pszennego ciasta, każde ciasto, osobno przekładamy do misek, nakrywamy lnianymi ściereczkami i odkładamy na 30-40 minut do wyrośnięcia.
Ciasta wykładamy na posypaną mąką stolnicę, rozwałkowujemy na płaty podobne wielkością i grubością około 0,5 cm.
Na pszenne ciasto kładziemy ciasto gryczane i lekko je dociskamy. Zwijamy delikatnie jak roladę. Roladę z ciasta posypujemy mąką i lekko kulamy, aby nie przykleiła się do blatu.
Ostrym nożykiem tniemy małe porcje, co 2-3 cm, formujemy w rękach bułeczki i układamy na posypanej mąką blaszce. Pędzelkiem smarujemy bułki po wierzchu rozmąconym jajkiem.
Pozostawiamy na około 15 minut do wyrośnięcia, pieczemy w nagrzanym piekarniku do 180- 190 *C, przez około 30 minut.
Bułki studzimy i zjadamy. Smacznego.



1 komentarz

  1. Prezentują się wspaniale ^^ nawet nie śmiał bym sobie takich odmówić :)

    OdpowiedzUsuń