MAKARON DYNIOWY Z WARZYWAMI I PESTO BAZYLIOWYM

23 lip 2015
data:post.title
Wiele jest rodzajów makaronu i wiele smaków. Dzisiaj podam przepis na smaczny makaron dyniowy, ma piękny kolor, w smaku lekko słodkawy i delikatny. Podałam go z pesto bazyliowym i pieczonymi warzywami. Danie bardzo smaczne, polecam.


                                                            SKŁADNIKI : na makaron 
  • 2 szklanki mąki pszennej 
  • 1 jajko
  • 1 łyżka oleju
  • 2 duże łyżki musu z dyni gotowanej
  • odrobina wody
Mąkę wysypujemy na stolnicę, wbijamy jako, wlewamy olej i dodajemy mus z dyni. Zagniatamy zwarte, elastyczne ciasto na makaron, w razie konieczności, gdyby nie chciało się zagnieść dolewamy wody. Pozostawiamy je na 15 minut aby odpoczęło, po tym czasie rozwałkowujemy, podsypując mąką, zwijamy i tniemy makaron na paski. Ja użyłam maszynki do makaronu. Gotujemy makaron w osolonym wrzątku z dodatkiem łyżki oleju, 3- 4 minuty, odcedzamy na durszlaku. 
                                                                 
                                                         PESTO BAZYLIOWE : 
  • dwie garście liści bazylii ( 1 doniczka )
  • 1 łyżka orzechów nerkowca lub pinii
  • 1 ząbek czosnku
  • 1/4 szklanka oliwy z oliwek extra vergine 
  • 10 g tartego parmezanu
  • sól do smaku
Wszystkie składniki przekładamy do naczynia blendera, mielimy aż składniki się połączą a orzechy zmielą. Na koniec doprawiamy do smaku. Przekładamy do miseczki.

                                                           DODATKOWO : 
  • 1 mała cukinia
  • kilka plastrów bakłażana
  • pomidorki koktajlowe
  • oliwa z oliwek
  • 1 ząbek czosnku, przeciśnięty przez praskę
  • sól
Cukinię, bakłażana i pomidorki solimy, nacieramy czosnkiem i skrapiamy oliwą. Pieczemy na grillu lub patelni do momentu aż się podpieką.

Do ugotowanego makaronu dodajemy podpieczone warzywka, oraz 1 łyżkę pesta, lekko mieszamy. Nakładamy na talerze, posypujemy tartym parmezanem. Danie powinno być ciepłe, smacznego :)





Prześlij komentarz