KISZONE POMIDORY

22 sie 2015
data:post.title
Pomidory kiszone są równie pyszne jak ogórki, świetne do podjadania, zupy pomidorowej która jest dużo lepsza niż z przecierem pomidorowym. Wtedy wlewam nawet zalewę a pomidory przecieram przez sitko. Polecam.


                                                                    SKŁADNIKI : 
  • 2 kg małych pomidorków
  • na każdy słoik ; po kwiatostanie kopru, listku laurowym, zielu angielskim, pieprzu, czosnku
  • 1 łyżeczka gorczycy
  • 1 duża łyżka soli na 1 litr wody
  • liść chrzanu na wierzch słoika
                                                             PRZYGOTOWANIE : 
  1. Słoiki myjemy, wsypujemy przyprawy, następnie uciskamy pomidory w miarę ciasno ale tak, żeby się nie zgniotły. 
  2. Wodę zagotowujemy, solimy i zalewamy słoiki wrzątkiem.
  3.  Na wierzch wciskamy liść chrzanu, uniemożliwi on wypłynięcie pomidorków, dokładnie zakręcamy I odkładamy.
  4.  Po kilku dniach, kiedy pomidory ukisną wynosimy do piwnicy. 
  5. Zimą smakują najlepiej.

Pomidory na drugi dzień, lekko ukiśnięte ;


Po dwóch tygodniach już mocno ukiszone ;



6 komentarzy

  1. Ciekawe muszą być te pomidorki. Nigdy nie robiłam.

    OdpowiedzUsuń
  2. Robiłam, w zeszłym roku kisiłam malutkie koktajlowe. Są zdrowe i smaczne. Ciekawy smak ma zupa z całej zawartości słoiczka kiszonych, ale też można zalać nimi gołąbki przed pieczeniem, zamiast innego płynu.

    OdpowiedzUsuń
  3. W samą porę Mariolciu bo właśnie trwa sezon na pomidory, część działkowych już przetworzyłam ale jeszcze ich trochę będzie.
    No to do dzieła! Dzięki za przepis:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Koniecznie muszę spróbować ;) Zapraszam do dodania przepisu do mojej akcji Warzywa psiankowate 2015 :)

    OdpowiedzUsuń