SKŁADNIKI :
- 150 - 200 g makaronu spaghetti, waga na sucho
- 1/2 czerwonej papryki
- 1 mała cebula
- 1 ząbek czosnku
- 1 jajko
- 2 łyżki oleju
- 3 łyżki jogurtu naturalnego
- 1 łyżka mąki
- sól, pieprz do smaku
- 50 g tartego parmezanu do smaku, niekoniecznie
SAŁATKA :
- 1 opakowanie szpinaku
- 2 figi
- 1/2 czerwonej papryki,drobno pokrojonej
- 2 łyżki oliwy
- sól, pieprz do smaku
Szpinak myjemy, osuszamy, przekładamy do miski, dodajemy pokrojoną figę, paprykę, olej i przyprawy, mieszamy.
PRZYGOTOWANIE :
- Makaron gotujemy al dente, odcedzamy, studzimy.
- Cebulę, paprykę i czosnek kroimy w drobną kostkę, podpiekamy na oleju do zeszklenia.
- W miseczce roztrzepujemy jajka z jogurtem, mąką i częścią parmezanu, doprawiamy do smaku. Dodajemy makaron, podpieczoną paprykę i mieszamy.
- Piekarnik nagrzewamy do 180*C, formę do muffinek smarujemy masłem.
- Przekładamy makaron do foremek, ładnie wyrównując i zapiekamy 20-25 minut.
- Muffinki wyciągamy z piekarnika, studzimy, lekko podważamy widelcem i wykładamy na talerz.
- Podajemy ciepłe z sałatką.
- Smacznego.
Tak apetycznie wyglądają, że przepisu spróbuje :)
OdpowiedzUsuń