GWIAZDA DROŻDŻOWA Z MAKIEM

20 paź 2015
data:post.title
Dzisiaj proponuję drożdżówkę w pięknym wydaniu. Zamiast małych bułeczek polecam zaplecioną gwiazdę z nadzieniem makowym, idealna na święta i przyjęcia. Bułeczki ładnie się odrywają a smakują rewelacyjnie. Wszyscy goście byli zachwyceni wyglądem i smakiem.


                                                                  SKŁADNIKI : 
  • 500 g mąki pszennej + trochę do podsypania
  • 2 jajka
  • 1 szklanka mleka
  • 50 g drożdży 
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • 6 łyżek oleju
                                                                DODATKOWO : 
  • 200 g maku mielonego
  • rodzynki, orzechy, skórka pomarańczowa według uznania
  • 1 i 1/2 szklanki mleka
  • 4 łyżki cukru
  • 1 łyżka miodu
  • 2 łyżki powideł dowolnych
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • olejek migdałowy ( 1/2 małego opakowania )
Mak zalać mlekiem i mieszając zagotować, zdjąć z gazu, odstawić pod przykryciem na 1 godzinę do napęcznienia.
Do maku wsypujemy namoczone rodzynki, dodajemy płynny miód, powidła, mąkę i olejek. Masę dokładnie mieszamy. Zagotowujemy ponownie ciągle mieszając aż masa zgęstnieje. 

                                                             PRZYGOTOWANIE : 
  1. Drożdże rozkruszamy do miseczki, wsypujemy dwie łyżki cukru, wlewamy ciepłe mleko i mieszamy aż drożdże się rozpuszczą.
  2. Do dużej miski wlewamy lekko wyrośnięty rozczyn, następnie dodajemy jajka, olej i wsypujemy mąkę. Wyrabiamy elastyczne, gładkie ciasto. Gdyby bardzo się kleiło dosypujemy mąkę. Przykrywamy ściereczką i pozostawiamy do wyrośnięcia. Powinno podwoić swoją objętość.
  3. Ciasto wykładamy na stolnicę, dzielimy na 4 części. Każdą część rozwałkowujemy na kształt koła odpowiadającej wielkości naszej formy na tartę, ok 24 cm.
  4. Pierwszy placek układamy na wysmarowanej formie, smarujemy go częścią masy makowej, przykrywamy ciastem i czynność powtarzamy.
  5. Na wierzch układamy ostatni krążek drożdżowy, brzegi ciasta lekko dociskamy.
  6. Na środek ciasta kładziemy niewielką szklankę i kroimy makowiec jak tort, pozostawiając środek, na 10-12 kawałków. Każdy kawałek przekręcamy 2 razy.
  7. Ciasto smarujemy rozmąconym jajkiem i pozostawiamy na 10 minut do wyrośnięcia.
  8. Pieczemy w nagrzanym piekarniku do 180 *C, przez około 25-30 minut.
  9. Po ostudzeniu posypujemy cukrem pudrem. Smacznego.


Prześlij komentarz