ROLADA SZPINAKOWĄ Z PASTĄ JAJECZNĄ I TUŃCZYKIEM

31 gru 2015
data:post.title
Uwielbiam tą roladę za jej pyszny smak i piękny wygląd. Taka rolada świetnie się sprawdza jako przystawka na imprezach, można ją ułożyć w towarzystwie wędlin lub innych dodatków.


                                                                  SKŁADNIKI :
  • 225 g mrożonego szpinaku ( 1/2 paczki )
  • 4 jajka
  • 1 łyżka oleju
  • 1 łyżka z czubkiem mąki pszennej
  • sól i pieprz do smaku
                                                                       PASTA : 
  • 6 jajek ugotowanych na twardo
  • 100 g serka topoinego gołda lub tylżycki
  • 1 łyżka majonezu
  • sol, pieprz do smaku
  • 100-150 g tuńczyka firmy GRAAL, w zalewie własnej
  • papryka konserwowa pokrojona w paski
                                                                    Wykonanie :

Szpinak odmrażamy, dobrze wyciskamy z nadmiaru wody, następnie mieszamy z 4 żółtkami.
Białka ubijamy robotem na sztywno, wsypujemy odrobinę soli i pieprzu oraz dodajemy szpinak, mąkę i olej. Delikatnie mieszamy aż składniki się połączą. 
Na dużą blaszkę z piekarnika, wyłożoną papierem do pieczenia wylewamy szpinakowy biszkopt, równo go rozsmarowując. Pieczemy w nagrzanym do 200 *C, piekarniku przez 15- 20 minut.
Biszkopt wyjmujemy, odrywamy z papieru, przekładamy na ściereczkę i zwijamy jak roladę.
Jajka rozgniatamy widelcem z serkiem, dodajemy przyprawy i majonez.
Pastą smarujemy na całej powierzchni biszkopt, obok jednego brzegu rozkładamy odsączonego tuńczyka i paski papryki. Wszystko zwijamy w roladę, następnie zawijamy ją w folię aluminiową i wkładamy do lodówki na 2-3 godziny. 
Roladę kroimy na centymetrowe kawałki i układamy na talerzu.



5 komentarzy

  1. Wygląda wspaniale, aż ślinka cieknie ^^ Wpraszam się na taką :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Rewelacyjna rolada, smakowała całej rodzince- w jeden tydzień powstały aż trzy. Polecam.

    OdpowiedzUsuń
  3. Co to jest "serek kremowy typu gołda"?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Serek topiony w kostce,100 g tradycyjny do smarowanie pieczywa :)

      Usuń