JABŁECZNIK Z BITĄ ŚMIETANĄ

9 sty 2016
data:post.title
Pyszna szarlotka, na półkruchym spodzie z prażonymi jabłkami i bitą śmietaną. Przepis jest prosty, przygotowanie kruchego ciasta, jabłek oraz bitej śmietany jest łatwe, a po upieczeniu szarlotka jest bardzo smaczna i efektowna. Możemy upiec je na walentynki i ozdobić czekoladowymi serduszkami, polecam.


                                                        Składniki ciasta na tortownicę 24 cm: 
  • 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 80 g margaryny
  • 1 żółtko
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 1 łyżka śmietany
Z podanych składników zagniatamy półkruche ciasto, gdyby bardzo się kleiło dosypujemy mąki. 

                                                               Jabłka prażone : 
  • 4-5 winne jabłka
  • 3 łyżki cukru
  • 1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej
  • cynamon do smaku
Jabłka obieramy, kroimy na kawałki ( bez gniazd nasiennych ), przekładamy do garnka łącznie z cukrem i prużymy na małym ogniu, co jakiś czas mieszając. Kiedy jabłka są już miękkie, zakręcamy gaz i doprawiamy do smaku cynamonem. Po całkowitym ostygnięciu dodajemy mąkę ziemniaczaną i mieszamy. 

                                                              Śmietana : 
  • 200 ml śmietany 30 %
  • 1 cukier waniliowy
  • 1 śmietanfix
  • odrobina czerwonego barwnika lub 1 łyżka soku z buraczka
Śmietanę ubijamy na najwyższych obrotach z cukrem waniliowy. Kiedy jest już ubita dodajemy śmietanfix, barwnik i mieszamy.  Śmietanę odkładamy w chłodne miejsce.

                                                      Przygotowanie : 

Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia, na dno rozkładamy ciasto i wykładamy jabłka.
Pieczemy w nagrzanym piekarniku do 180 *C, przez około 35-40 minut.
Jabłecznik studzimy przy uchylonych drzwiczkach piekarnika. Ciasto wyciągamy z formy, rozkładamy równomiernie bitą śmietanę i dekorujemy dowolnie. Smacznego.




2 komentarze