SAŁATA ZE ŚMIETANĄ

2 maj 2016
data:post.title
Sałata z sosem śmietanowym to przysmak nie jednej osoby. Jest świetnym dodatkiem do dań obiadowych, pieczonych mięs i gotowanych warzyw.


                                                                 SKŁADNIKI : 

  • 1 główka sałaty masłowej
  • 100 ml śmietany 18%
  • 100 ml jogurtu greckiego, naturalnego
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka cukru 
  • 1 łyżka soku z cytryny lub octu jabłkowego
                                                         PRZYGOTOWANIE :

Sałatę myjemy, osuszamy lub wyciskamy pozostałą wodę z liści i rwiemy na małe kawałki.
Śmietanę, jogurt, sól, cukier i sok z cytryny dokładnie mieszamy. 
Sałatę przekładamy do miseczki, polewamy sosem śmietanowym i delikatnie mieszamy łyżką. Podajemy od razu do dań obiadowych.
Smacznego. 
Uwagi ; 
Polecam polać sałatę sosem, przed samym podaniem na stół, wtedy unikniemy oklapnięcia i puszczenia soku przez liście. 


Prześlij komentarz