ZUPA SZCZAWIOWA

2 maj 2016
data:post.title
Sezon na szczaw już się zaczął, to dopiero pierwszy mój zbiór w tym roku. Zupka wyszła pyszna, polecam.


                                                                    SKŁADNIKI : 
  • 1 korpus drobiowy
  • pęczek szczawiu około 200-300 g 
  • 2 marchewki
  • 4 średniej wielkości ziemniaki
  • kawałek selera
  • 1 cebula
  • 4-5 jajek ugotowanych na twardo
  • 1 liść laurowy, ziele angielskie
  • 1 liść lubczyku
  • sól, pieprz do smaki 
  • 1 kostka rosołowa
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1,5 l wody
  • 2 duże łyżki śmietany 18%
  • 1 łyżka maki pszennej

                                                             PRZYGOTOWANIE : 
  1. Korpus myjemy, przekładamy do garnka, dodajemy kostkę rosołowa, liść  laurowy, ziele i zalewamy wodą. Gotujemy około 20 minut. 
  2. Warzywa obieramy, myjemy, kroimy w kostkę i dodajemy do wywaru łącznie z lubczykiem. Gotujemy następne 20 minut. 
  3. Kiedy warzywa i mięso są już miękkie, wyciągamy korpus i obieramy mięso z kości. Mięsko dodajemy do zupy. 
  4. Szczaw myjemy, przekładamy do garnka, zalewamy 2 szklankom wody i zagotowujemy. Mielimy wszystko blenderem. Mus ze szczawiu wlewamy do zupy, zagotowujemy.
  5. Jajka gotujemy na twardo, obieramy i kroimy. 
  6. Zupę doprawiamy do smaku solą, pieprzem i sokiem z cytryny. 
  7. Śmietanę mieszamy z mąką i odrobiną wody, wlewamy do zupy i ponownie zagotowujemy.
  8. Zupę podajemy ciepłą z pokrojonym jajkiem, Smacznego. 


1 komentarz

  1. Wygląda smakowicie :) Lubię tradycyjne zupy, czy filtrujesz w kuchni wodę kranową przed ugotowaniem na niej zupy? My zamontowaliśmy u siebie filtr kuchenny bo inaczej smak zupy był zakłócony.

    OdpowiedzUsuń